Diagnoza Procesu Produkcyjnego – cz. 3

Klient: GS Bukowina Tatrzańska Sp. z o.o.

Termin: grudzień 2022

Cel biznesowy

Analiza wydajności wybranych surowców piekarniczych stosowanych w Piekarni GS Bukowina Tatrzańska Sp. z o.o. – pozwoli na przygotowanie poprawnych kalkulacji cen wybranych produktów. Działania te pozwolą zmniejszyć koszty produkcji i obniżyć ostateczną cenę detaliczną chleba, bułek i ciasta drożdżowego (piekarnia stanie się bardziej konkurencyjna na lokalnym rynku).

Dobrze przygotowane receptury poprawią jakość produktów, zwiększając sprzedaż o 10% w założeniu jednorocznym.

Cel edukacyjny

Uczestnicy doradztwa w praktyce poznają zasady użytkowania aktualnie stosowanych surowców do produkcji: chleba, bułek, przekąsek (ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym 500g, chleb żytni domowy 600g, chleb domowy 500g, bułka wrocławska (weka) 350g, bułka wyborowa 80g, plecionka 300g, bułeczka deserowa 40g, bułka czwórka z makiem 180g, drożdżówka z kruszonką 50g, chałki zdobne z kruszonką 150g) oraz zapoznają się z procesem produkcji nowych produktów (paluchy picante, bułka z jęczmieniem 80g).

Efekty uczenia się

Uczestnik:

1. Rozróżnia i charakteryzuje wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji 

2. Definiuje receptury w oparciu o aktualnie wykorzystywane surowce

3. Monitoruje proces wypieku uwzględniając korekty wypracowane w trakcie doradztwa

4. Uzasadnia potrzebę zmiany, w celu poprawienia efektywności wyników finansowych piekarni

5. Prognozuje poprawę jakości na bazie dokonanych korekt receptur pieczywa

6. Przygotowuje samodzielnie według poznanych receptur – nowy asortyment (paluchy picante, bułka z jęczmieniem)

Szukaj