Klient: GS Bukowina Tatrzańska Sp. z o.o.
Termin: grudzień 2022
Cel biznesowy
Analiza wydajności wybranych surowców piekarniczych stosowanych w Piekarni GS Bukowina Tatrzańska Sp. z o.o. – pozwoli na przygotowanie poprawnych kalkulacji cen wybranych produktów. Działania te pozwolą zmniejszyć koszty produkcji i obniżyć ostateczną cenę detaliczną chleba, bułek i ciasta drożdżowego (piekarnia stanie się bardziej konkurencyjna na lokalnym rynku).
Dobrze przygotowane receptury poprawią jakość produktów, zwiększając sprzedaż o 10% w założeniu jednorocznym.
Cel edukacyjny
Uczestnicy doradztwa w praktyce poznają zasady użytkowania aktualnie stosowanych surowców do produkcji: chleba, bułek, przekąsek (ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym 500g, chleb żytni domowy 600g, chleb domowy 500g, bułka wrocławska (weka) 350g, bułka wyborowa 80g, plecionka 300g, bułeczka deserowa 40g, bułka czwórka z makiem 180g, drożdżówka z kruszonką 50g, chałki zdobne z kruszonką 150g) oraz zapoznają się z procesem produkcji nowych produktów (paluchy picante, bułka z jęczmieniem 80g).
Efekty uczenia się
Uczestnik:
1. Rozróżnia i charakteryzuje wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji
2. Definiuje receptury w oparciu o aktualnie wykorzystywane surowce
3. Monitoruje proces wypieku uwzględniając korekty wypracowane w trakcie doradztwa
4. Uzasadnia potrzebę zmiany, w celu poprawienia efektywności wyników finansowych piekarni
5. Prognozuje poprawę jakości na bazie dokonanych korekt receptur pieczywa
6. Przygotowuje samodzielnie według poznanych receptur – nowy asortyment (paluchy picante, bułka z jęczmieniem)