Cel biznesowy:
Analiza wydajności wybranych surowców piekarniczych stosowanych w Piekarni GS Bukowina Tatrzańska Sp. z o.o. – pozwoli na przygotowanie poprawnych kalkulacji cen wybranych produktów. Działania te pozwolą zmniejszyć koszty produkcji i obniżyć ostateczną cenę detaliczną pieczywa (piekarnia stanie się bardziej konkurencyjna na lokalnym rynku). Dobrze przygotowana receptura poprawi jakość pieczywa, zwiększając sprzedaż o 10% w założeniu jednorocznym.
Efekty uczenia:
Uczestnik:
1. Rozróżnia i charakteryzuje wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji
2. Definiuje receptury w oparciu o aktualnie wykorzystywane surowce
3. Monitoruje proces wypieku uwzględniając korekty wypracowane w trakcie doradztwa
4. Uzasadnia potrzebę zmiany, w celu poprawienia efektywności wyników finansowych piekarni
5. Prognozuje poprawę jakości na bazie dokonanych korekt receptur pieczywa
6. Przygotowuje samodzielnie według poznanych receptur – nowy asortyment (pączek, oponka)